nyheter

Olssons Zetor samling  på Orust

Sök på "Zetorolsson"youtube för att se Zetorfilmklipp


Morgan olsson med sin nyrenoverade zetor 4011

I detta skick fann vi traktorn. den stod i ett rasat skjul sedan många år tillbaka. 

Helt fantastiskt att få titeln:

Sveriges mest intresserade!


Nu blir det Zetor resa med hela familjen redan i April 2015


Stort tack till Tidningen Traktor som utsåg mig till deras representant i denna roliga tävling

Orust

Christer Olsson från Orust

- Sveriges mest intressanta person
Christer Olsson, med sin passion för veterantraktorer, korats till Sveriges mest intresserade person - en utmärkelse instiftad av Sveriges ledande tidskriftsförlag.


Christer Olsson från Orust har sedan barnsben haft ett brinnande intresse för veterantraktorer. Vid 7 års ålder började han sin traktorkarriär då han fick följa med sin farfar och köra en Zetor 25. Vid 12 års ålder köpte han sin första egna Zetor och det var startskottet på hans livs intresse - att renovera och iordningställa veterantraktorer. Idag har Christer 35 stycken veterantraktorer på sin gård på Orust.

– Att jag skulle utses till Sveriges mest intresserade person hade jag aldrig kunnat ana. Veterantraktorer och speciellt märket Zetor betyder verkligen allt för mig och har varit en stor del av mitt liv sedan barnsben så jag känner mig både stolt och hedrad över den fina utmärkelsen, säger Christer Olsson.


Sveriges mest intresserade är ett projekt initierat av vd:arna på de ledande tidskriftsförlagen Bonnier Tidskrifter, Aller media, Egmont Publishing och Albinsson & Sjöberg, med syfte att hylla tidskriftsläsarna och visa på tidskriftens betydelse för våra intressen. Med närmare 70 deltagande tidskrifter och över 1 000 tävlingsbidrag kammade Christer Olsson titeln.


– I Sverige finns det mängder av gamla traktorer bevarade och intresset för att ta hand om klenoderna har ökat år för år. Just nu är det en riktig boom för veterantraktorer där Christer är ett levande exempel på en riktigt hängiven läsare, säger Göran Svensson, Chefredaktör Traktor.


– Christers intresse för tjeckiska veterantraktorer är fantastiskt! Det är också ett exempel på ett intresseområde som länge varit relativt nischat, men nu ser vi även att samma sak händer på fler områden – vi dricker årgångsespresso, skiljer mellan olika vattensorter och vill bli bäst på mode-historia. Den tekniska utvecklingen är givetvis en bidragande faktor men nischtrenden avspeglas också i våra mer traditionella medier, säger Sofia Ulver, docent och forskare i trender och ideologiska förändringar i konsumentsamhället.

Publicerad: 09-03-2015 10:35:49Zetor Roadshow på Orust!

Mek:

Nu har det grejats en hel del i verkstaden. Bla så har vi renoverat upp och startat upp Zetor 25K från 1958. Det som är gjort är följande: Nymålade fälgar,nya framdäck, nya kolvar och foder,nyrenoverad vattenpump, planad, blästrad topp, nyfrästa ventilsäten och nya ventiler, nya slangar, filter. Alltså totalrenoverad motor. även en hel del rengöring!

Vi har även påbörjat totalrenovera Zetor 4011:an. Ny vattenpump, nytillverkad ljuddämpare, filter, olja mm samt så håller vi på att demontera den inför lackering mm

Senaste förvärvet

Nykomlingen i samlingen är en Zetor 25A från Forshaga i Värmland. Den hade stått längs med en skogsväg i många år men plötsligt en dag så skulle den lilla vägen rustas upp och då stod Zetorn ivägen. I och med att traktorn är så pass tung så orkade deras grävmaskin inte med att dra undan den, så den stackars Zetorn blev omkullvält och misshandlad. Mycket är därmed förstört såsom huv, stol mm. Man kan undra varför den ställdes där för mer än 20 år sedan. Vi kallar den för gokarten då den är så kompakt efter dess behandling. Nu ska vi se om det finns hopp om motorn och om vi på sikt kan fixa iordning den. Fortsättning följer...

Vårbruk 2013

Här är vårbruket i full gång på Röd Nordgård. Då de stora Zetorerna är på andra sidan utav Orust och 7011:ans kylarslang gick sönder på en lördag, så fick Super 50:n ta över och visa var skåpet skulle stå. 50 hästar på en 4,5 meters harv. Slå det om ni kan.  Zetor 3511:an fick dra den lilla harven och även sköta sådden.

Zetor 4011

Vi fick ett telefonsamtal av en herre som heter Lennart på Orust i närliggande socken. Lennart tipsade om en gammal Zetor som stod i ett förfallet skjul. Vi åkte och hälsade på damen som ägde den samt tog en titt på den. Därefter blev det en hård förhandling om traktorn. Det visade sig vara så att damens (Märtas) man som ägde Zetorn var den kände och strävsamma "Olle på Nösund" som dessutom hade haft en Zetor 25 och kände min farfar/farmor.Till slut blev det affär och vi åkte hem för att hämta förstärkning dvs motorsåg och Zetor Proximan med lastare. Vi kämpade med att få bort allt som var runt och på Zetorn. Taket hade nämligen ramlat ner på den. Till slut fick vi fram den och konstaterade att motorn var fast liksom gasen och ena bakhjulet. Lyckligtvis lossade bakhjulet så vi kunde bogsera hem den. Väl hemma efter lite kärlek så fungerar gasen och motorn går. För tillfället är lamporna under renovering och lackning men annars är traktorn fullt fungerande.

Bygge av nya maskinhallen

På sensommaren efter hö skörden 2012 har den nya maskinhallen på Röd Nordgård varit prio ett och har gått från en grund med telefonstolpar fastgjutna i till en modern hall inklädd i plåt. Stommen är i limträbalkar och väggarna är av egenhändigt virke som vi och våra Zetorer har tagit fram ifrån egen skog. Bilden nedan visar framgången från grund till rest stomme och klädnad i plåt. Bilden på 5211:an visar när telefonstolparna till utbyggnaden på bortre gaveln hämtas.

Höskörd 2012!

Nu är Zetorerna ute och kör in höet på Röd Nordgård. Efter många timmar kör vi in de två sista lassen med "Allans Zetor" och "Trotjänaren" som bilderna nedan visar. Slåtter, vändning och pressning har "3511:an" "Bettan" "5211:an" och "7011:an" stått för.

Jennys Student 31 maj 2012!

Äntligen har Jenny tagit studenten (till höger på bilden nedan) och vad tror ni att hon ville bli hämtad med om inte brorsans Zetor 25?

När Jenny och hennes klasskompisar sprang ut från Polhemsgymnasiet i Göteborg så stod Zetor 25:an och blänkte i solen på piren. Därefter åkte Jenny på ett lastbilsflak till Götaplatsen där Zetor 25:an stod och väntade. Sedan bar det av hemåt över Götaälvbron mot Torslanda. På vägen var det många bilister som tutade och vinkade glatt.

Blandar bruk med Allans Zetor 25

I Maj månad revs badrummet och hallen på Röd ut vilket resulterade i att Zetorn fick driva tombolan när vi gjöt nytt golv.

Nya kolvar och foder i Zetor 25K från 1958

Nu (maj 2012) har vi entligen fått isär motorn på 58:an.

vi har köpt nya kolvar och foder som vi har satt i.

Vattenpumpen är kass men vi hoppas att vi skall

kunna renovera den. Toppen är under renovering.

April:

Denna månaden har Morgan renoverat

framfälgarna och grovtvättat 51:an och

25k:n från skåne.

Nov 2011-Februari 2012:

Nu har Zetorerna allt fått gå dom senaste veckorna.

vi har nämligen börjat köra i skogen och

då behöver man riktiga traktorer. De två första veckorna

fick trotjänaren och 3511:an gå i skogen på Röd och nu

får 7245:an och proximan köra på vår andra gård

som heter Sörgård.

ZETOR SUPER 50, årsmodell 1956:

Denna Zetor kommer ifrån Läckö Slotts domäner,

där den har gått i hela sitt aktiva liv.

Det enda som vi vet hittills är att ena toppen är sönder. Denna häftiga Zetor köpte vi 16:e oktober 2010.

Zetor25K,Årsmodell:1958.

Den här Zetorn kommer ifrån Skåne .

Zetor25k:n går troligen att fixa,

Denna Zetor hämtade vi 21:e November 2010.

Christer Olsson mail adress:

christer.olsson.workman@telia.com

För kontakt via telefon, maila ert telefon nummer, så ringer jag upp er.