Mjölk- traktorn, 1950

Olssons Zetor samling  på Orust

Sök på "Zetorolsson"youtube för att se Zetorfilmklipp


Zetorn har i hela sitt aktiva liv transporterat mjölk och spån dagligen. Den användes som transporttraktor då den är sex-växlad och är därmed väldigt snabb och stark på vägen. Blinkers på bägge sidor monterades på grund av den ökande trafiken. Traktorn ägdes då av Arthur Emilsson ifrån Lovene som ligger mellan Grästorp och Lidköping.

Efter Arthurs bortgång har traktorn tydligen sålts och jag vet bara att

Lennart Andersson ifrån Vara köpte den av en välkänd skrotsamlare

i bygden för "småpengar" och lite sprit. Lennart behövde tydligen reservdelar och har troligtvis aldrig försökt att få iordning den utan tog reservdelar som toppen, vattenpumpen, kolvarna med vevstakarna .

Därefter ställdes den ut i skogen för att "försvinna", men en Zetor 25 den vittrar ej sönder i första taget. Det tog ca 25-30 år innan den stackars Mjölktraktorn fick lämna skogen. Jag fick ett samtal ifrån Lennarts bror Anders, som sa, att jag kunde få hämta denna Zetor 25 och då tänkte jag, okej det är synd att den skall skrotas och det kanske finns  några reservdelar som kan användas. Zetor 25an fick stå hos mig under tak i några år och när vi började titta närmare på Zetorn sa vi att vi provar att återmontera delarna som saknas och därefter renoverade vi den och vi fick även lägga mycket jobb på växelföraren för den hade rostat fast efter ca 30 år i skogen. Hur som helst när dagen D kom och vi skulle provstarta den sa jag till pojken, vi får inte bli besvikna om Zetorn inte vill starta eller om det är lagerskador på motorn eller växellådan. Zetorn drogs igång och när jag slog ner ventillyftaren startade den gamle kämpen igång och den går helt underbart.

Vi fattar fortfarande inte varför Zetorn blev utdömd, men det härliga är att nu tuffar den tacksamt hemma på vår gård.

Mjölktraktorn från Lovenes slitsamma bakgrund: